Tehnici de printare

Există o multitudine de metode de personalizare a textilelor și, în principal, a tricourilor, fiecare cu caracteristicile sale și, implicit, avantaje și dezavantaje.

1. Digital Printing

Digital Printing-ul – Printul digital înseamnâ imprimarea direct în tesătură (Direct to Garment) și funcționează asemănător imprimantelor inkjet. Această tehnică are avantajul de a fi rapidă, nu necesită matrițe și nici un număr mare de tricouri la fiecare comandă. Culorile sunt intense și rezistă la spălări repetate, iar design-ul poate fi pe cât de complex dorește artistul.

Principiul Print-on-Demand se aplică cel mai bine aici deoarece de la primirea fișierului digital și până la transpunerea acestuia pe țesătură durează doar câteva minute. Este metoda perfectă de a printa tricouri cu un design complex, cu mai multe culori și detalii fine. De asemenea, spre deosebire de serigrafie, nu există un număr minim de tricouri cu același model care trebuiesc printate pentru a obține un preț bun.

2. Serigrafia

Serigrafia înseamnă crearea unor măști – sau filtre – și aplicarea vopselei în repetate rânduri, în funcție de complexitatea modelului. Se aplică o singură culoare pe rând, iar din această cauză numărul de culori care poate fi aplicat pe un tricou este limitat.

Avantajele acestei metode sunt costurile relativ scăzute și calitatea produsului final. Cu toate acestea, sunt necesare pregătiri ample înainte de printarea propriu-zisă deoarece fiecare mască trebuie confecționată individual. Culorile vor fi intense, însă nivelul de detalii care poate fi reprodus va fi limitat datorită măștilor (la aproximativ 300dpi). De asemenea, serigrafia este eficientă din punct de vedere al costurilor dacă se comandă un număr mare de tricouri.

3. Transferul termic

Transferul termic este eficient când aducem în discuție, în special, logo-uri sau suprafețe relativ mici, fără detalii. Este recomandat atunci când un client dorește o culoare care nu poate fi reprodusă prin cerneluri CMYK, de exemplu, își dorește un logo auriu cu sclipici. Această metodă presupune tăierea unui material la plotter, iar apoi aplicarea sa pe tricouri (sau orice altă suprafață textilă) prin intermediul presării la cald. Transferul termic este rentabil pentru suprafețe mici și relativ simple din punct de vedere al design-ului.

4. Transferul prin sublimare

Transferul prin sublimare a fost, până la apariția printului digital, cea mai întâlnită și mai accesibilă metodă de personalizare a unui tricou. Ea constă în folosirea unui solvent special la printarea pe folia de transfer, iar apoi, prin tratament termic, modelul este transferat pe tricou. Tehnica sublimării este rapidă însă aspectul final al printului va fi “cauciucat” și, în timp daca nu se respecta anumite reguli de spalare de baza, este posibil să apară crăpături sau unele bucăți ale modelului să se desprindă.

sursa:printoteca.ro

Metode de imprimare pe tesaturi

Exista trei metode uzuale de inscriptionare.

1. Utilizand folie pentru transfer termic inscriptionabila pe o imprimanta inkjet.

Avantaj – costul foarte mic al imprimantei. Calitate buna a imaginii (daca utilizam o imprimanta foto).

Dezavantaj – de fapt depunem un strat de material.

In plus, pentru forme deosebite, folia trebuia taiata pe un anumit contur. Asa ca veti avea nevoie si de un cutter-plotter.

2. Utilizand folie pentru transfer termic inscriptionabila pe o imprimanta laser.

Avantaj – costul rezonabil al imprimantei. Calitate foarte buna a imaginii.

Dezavantaj – de fapt, ca si in cazul precedent, depunem un strat de material.

In plus, cum am mai spus, pentru forme deosebite, folia trebuia taiata pe un anumit contur. Asa ca veti avea nevoie de un cutter-plotter si in acest caz.

3. Utilizand hartie de sublimare pentru transfer termic.

Avantaj – fixarea este in profunzime. Cerneala aflata in stare solida pe hartie trece intr-o stare de agregare (cea lichida) si se transforma direct in gaz care se fixeaza perfect in suprafata tratata cu poliester.

Puteti avea orice forme, in orice culori cu oricate tonuri. Imaginea este pur si simplu perfecta.

Dezavantaj – este necesara o imprimanta transformata pentru cerneala de sublimare. Investitie chiar mai mica sau comparabila cu a unei imprimante laser color.